הסכמי ממון

המושג “הסכם ממון” נשמע לרבים מאתנו, כמילת גנאי. וזאת, במיוחד לזוגות הצעירים, אשר באו בברית הנישואים זה עתה, או נמצאים בשלב האירוסין, או בתחילת פרק ב’ וכיו”ב. שכן, הסכם ממון באופן עקרוני מתייחס ליום שאחרי, כאשר הגרוע מכל קורה ובני הזוג נפרדים, מתגרשים או חלילה הפרידה מתרחשת עקב מותו של אחד מבני הזוג. אלא כי ועם זאת, הסכמי ממון אינם כה נוראיים ואם נביט ביתרונות המשמעותיים שהינם טומנים בחובם. הרי, שניווכח כי חתימה על הסכם ממון טרם או תחילת מיסוד הקשר, דווקא תורמת לאיכות הזוגיות הממוסדת ומביא רוגע, וודאות ושלווה וזאת כפי שיתואר להלן…

אך לפני כן מעט רקע...

במדינת ישראל ישנו חוק אשר מסדיר את המצב המשפטי, לפיו היה ושני בני זוג, כולל מאותו המין, לא ערכו הסכם ממון, אם מסיבות רומנטיות, חוסר ידע וכיו”ב. לפי הסדר זה, המעוגן בחוק יחסי ממון, הרי היה ובני זוג כנ”ל נפרדים, מתגרשים או חלילה אחד מבני הזוג נפטר, הרי שבן הזוג השני, זכאי למחצית מן הרכוש שנצבר במהלך תקופת הנישואין. וכל זאת למעט, רכוש שנצבר טרם הנישואים, כאמור וכן, מלבד רכוש או נכסים שקיבל בן הזוג בירושה, או במתנה. אם כן מכל האמור עולה, כי הדרך היחידה לחלק את הרכוש בין בני זוג ביום, שחלילה, הקשר עולה על שרטון, או מן הסיבות הנוספות שנמנו לעיל. הדרך היחידה לעשות כנ”ל, הינה באמצעות הסכם ממון שנערך כדין.

הסכמי ממון-יתרונות

בהמשך לנ”ל, במהלך קטע זה במאמרנו, ניווכח כי להסכמי ממון יתרונות בלתי מבוטלים, אשר עולים על החסרונות שישנם לכאורה, לקונסטלציה משפטית זו. ואם לא די בכך, ניווכח כי חלק גדול מהחסרונות לכאורה, כגון פגיעה ברומנטיקה וכיו”ב, עשויים להתגלות כיתרונות, קרי תרומה לרומנטיקה ואיכות הקשר ויוסבר… בתחילת קשר רומנטי וממוסד בברית הנישואין, בני הזוג נמצאים בחלק הטוב ביותר של זוגיותם. לכן, דווקא כאשר בני הזוג אכפתיים ואמפטיים האחד כלפי הצד השני. הרי, ניתן להגיע להסכם הוגן והמכבד את שני הצדדים, היה וחלילה מאיזושהי סיבה הקשר יתנתק. כך, יוכלו הצדדים ליצור רשת ביטחון וחלוקה נכונה יותר של הרכוש. כזו, המתאימה לצורכיהם ולהעדפותיהם האישיות והספציפיות ואשר תלויה בגורמים רבים הנובעים מאופיים של בני הזוג, אופי הקשר ביניהם מצבם הכלכלי ופוטנציאל ההשתכרות של כל אחד מהצדדים. לכן, ולאחר שיאושר הסכם הממון בין הצדדים יוכלו בני הזוג להירגע. שכן, הינם מוכנים ל-“יום הדין” ולפרידה בנושאים כה חשובים, כגון חלוקת הרכוש המשותף. שאזי. יוכלו בני הזוג הטריים להתפנות ולהשקיע בקשר הזוגיות ברוגע וללא חוסר וודאות. וחשוב לא פחות, בידיעה שלא מצפות להם חלילה הפתעות בלתי נעימות.

מקרה רלוונטי מהפסיקה...

מקרה שהוכרע בין כתליו של כבוד בית המשפט לענייני משפחה, עסק בסכסוך בין שני בני זוג לשעבר שהתגרשו. האישה טענה מחד, כי 2 הדירות אשר רכש בעלה בתקופה שהיו נשואים, שייכות לשניהם. לכן, מתוך תמורת מכירת הדירות כאמור, אשר עומדת על יותר מ-2 מיליון דולרים, יש לתת לאישה חצי מכספי מכירה אלו. הבעל לשעבר, לעומת זאת טען, כי לבית המשפט בישראל. אשר דן לבסוף בתביעה. אין סמכות לדון בתובענה. שכן, המדובר בגרושים תושבי צרפת. וכמו כן, הדיון החל לפני בית משפט בצרפת. בנוסף, טען הגרוש, כי את הדירות דנן רכש מכספים שלו. מלפני מועד תחילת הנישואים. כבוד בית המשפט קבע, כי ברגע שבית המשפט בצרפת הוריד ידיו מהמקרה. הרי, שבית המשפט בישראל קונה סמכות ומחויב לדון במקרה זה. לכן נפסק, כי הגרוש בנסותו למנוע דיון משפטי בנושא, נוהג בחוסר תום לב. ולסיום נפסק, כי גם לפי הדין הצרפתי וכן, לפי הדין הישראלי, חוק יחסי ממון ומכוח חזקת שוויון הדינים. הרי, שיש לקבל את דרישתה של הגרושה ולהעניק לה חצי מכספי מכירת הדירה. כמו כן, חייב כבוד בית המשפט את הגרוש, בהוצאות משפטה של האישה בסך של 35,000 ₪.

לכן, היה והנכם עומדים להינשא בשעה טובה, הקשר עם בן/בת הזוג הופך רציני ומתחילים לדבר על חתונה. זכרו, כי עריכת הסכם ממון הינה מומלצת ביותר. אלא כי, בכדי לערוך הסכם משפטי, אשר יהא מותאם לצרכיכם האישיים. וכן, בהתחשב במצב המשפטי בתקופה הרלוונטית לחתימה על ההסכם כולל המצב החוקי והפסיקתי החלים על עריכת הסכמי ממון והבאתם לאישור בית המשפט, הערכאה הדתית הרלוונטית, או למול נוטריון אם רצוי וניתן. בשביל זאת, חובה להתייעץ עם עו”ד המתמחה בנושאים כגון הסכמי ממון בפרט, אך גם רצוי שיהא מצוי בנושאים של דיני משפחה כמובן וכן, מיסוי מקרקעין ועוד נושאים הרלוונטיים והעוטפים תחום זה של הסכמי ממון בין בני זוג.

דילוג לתוכן